Etappe twaalf wordt bestempeld als een echte Alpenklassieker. Deze laatste etappe in de Franse Alpen stuurt de renners over de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer, om vervolgens bergop te finishen op l’Alpe d’Huez. Kortom; de koninginnenetappe van de Alpen en misschien van deze gehele Tour de France.

Etappe 12 (donderdag 19 juli): Bourg-St.-Maurice – Alpe d’Huez (175,5 /bergen)

Deze ruim 175 kilometer lange etappe start vanuit Bourg-Saint-Maurice. De eerste beklimming is die van de Col de la Madeleine, welk al sinds 2013 niet meer in het Tourparcours is opgenomen. De Croix de la Fer wordt de laatste jaren vaker gebruikt als obstakel in de Alpen. Dat kan ook gezegd worden van de slotbeklimming naar l’Alpe d’Huez, dat als een van de bekendste en meest geliefde beklimming van Frankrijk bekend staat. De laatste keer dat de Tour hier bovenop finishte was in 2015, toen Thibaut Pinot er de laatste bergetappe won.

Na ruim 28 kilometer fietsen doemen de eerste oplopende meters van deze slopende bergrit op. Dan begint de ruim 25 kilometer lange Col de la Madeleine. Na de top hiervan dalen de renners af richting La Chambre, waarna zij aan de inmiddels populaire Lacets du Monternier beginnen. Deze ‘spaghettibeklimming’ van de tweede categorie staat bekend om haar vele haarspeldbochten die elkaar in rap tempo opvolgen. Acht kilometer na de top ligt de tussensprint in Saint-Jean-de-Maurienne. Hierna wacht de renners de bijna dertig kilometer lange Col de la Croix de Fer.

Na de top van de Croix de Fer volgen er nog ruim veertig dalende kilometers naar de voet van de l’Alpe d’Huez in Le Bourg-d’Oisans. Deze welbekende slotbeklimming is bijna veertien kilometer lang en loopt tegen zo’n acht procent omhoog. Het steilste gedeelte is direct aan het begin, waar de percentages in de eerste drie kilometers veelvuldig boven de tien procent uitkomen. De steilste kilometer is de tiende, waar de weg aan 11,5 procent stijgt. In de laatste drie kilometers vlakt de beklimming af en is het einde van deze driedaagse door de Alpen eindelijk in zicht.

Favorieten

favorieten etappe 12