De elfde etappe van deze Ronde van Frankrijk is een zeer korte, en tegelijkertijd zeer zware bergetappe met aankomst bergop. Deze tweede beproeving door de Alpen kent een korte vlakke openingsfase, wat tegelijkertijd zowat de enige vlakke kilometers van deze etappe zijn. Kortom; spektakel gegarandeerd.

Etappe 11 (woensdag 18 juli): Albertville – La Rosière (108,5 /bergen) 

De renners beginnen aan deze korte bergrit vanuit Albertville, de stad waar in 1992 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Onderweg passeren de renners twee beklimmingen van de buitencategorie, waarvan de Col du Pré een debutant in de Tour de France is. Hier bovenop is een prachtig uitzicht over de Roselend Dam. Na het passeren van de top van de Roselend volgt een afdaling naar de voet van de slotklim naar skioord La Rosière, waar nog nooit een aankomst lag.  

Deze etappe werd bijna exact hetzelfde verreden in de afgelopen Critérium du Dauphiné. Ditmaal zijn de eerste 11,5 kilometers richting de tussensprint in Villard-sur-Donon vlak. Daarna beginnen de renners aan de Montée de Bisanne, een buitencategorie-klim van ruim twaalf kilometer aan bijna acht procent gemiddeld, welke geldt als een ideale springplank voor klimmers die al op geruime achterstand staan. Na een lange afdaling volgt de Col du Pré. Deze nieuwkomer heeft zo ongeveer dezelfde statistieken als die van de Bisanne. Op de top van de Pré volgt een ietwat vlakker gedeelte, waarna de renners over de top van de Cormet de Roselend (tweede categorie) trekken.

Na de top van de Roselend volgen er in totaal nog ruim 38 kilometers, waarin eerst wordt afgedaald naar Bourg-Saint-Maurice, van waaruit de slotbeklimming naar La Rosière start. Deze 17,6 kilometer lange slotklim kent een gemakkelijke beginfase, maar na zeven kilometer fietsen worden de wegen steiler met hier en daar stroken richting de tien procent. De laatste vierenhalve kilometers van deze etappe zijn dan weer wat vlakker. Ondanks de lengte van de slotklim is het niet geheel ondenkbaar dat het verschil al ver hiervoor wordt gemaakt, iets wat we wel vaker zien bij zulke intensieve ritten.

Favorieten

favorieten etappe 11