De Tour de France van 2018 start in de regio Vendée vanaf het eiland Noirmoutier, bekend van de Passage du Gois. Na een vlakke rit van ruim tweehonderd kilometer eindigt deze etappe in Fontenay-le-Comte. Een rit die op maat lijkt voor de sprinters, al dreigt er het nodige gevaar in de vorm van waaiers. Wie zal er als eerste de gele trui aan mogen trekken?    

Etappe 1 (zaterdag 7 juli 2018): Noirmoutier-en-l’Île – Fontenay-le-Comte (201/vlak) 

Vanuit startplaats Noirmoutier-en-L’Île verlaat het peloton zo snel mogelijk het gelijknamige eiland. Dit doet het niet via de bevreesde Passage du Gois, maar via een brug. Eenmaal op het vaste land fietsen de renners zo’n 110 kilometer langs de kustlijn op. Eenmaal in La Tranche-sur-Mer, waar de streep van de tussensprint is getrokken, keren zij landinwaarts door het moerasgebied Marais Poitevin, ook wel bekend als het Groene Venetië. De finishlijn is getrokken in Fontenay-le-Comte. 

Gezien het vlakke profiel van deze etappe lijkt deze openingsrit van La Grande Boucle geschikt voor de sprinters. Toch schuilt er nog het nodige gevaar voor de renners. De 110 kilometers langs de kust zorgen voor de nodige waaierkansen, maar vooral het gedeelte landinwaarts kan verraderlijk zijn. Na de tussensprint trekt het peloton namelijk in oostelijke richting over veelal open wegen richting Fontenay. Wanneer de wind gunstig staat, zal het in het peloton niet meer stilvallen.

Op zo’n dertig kilometer van de aankomst wordt de enige gecategoriseerde beklimming van de dag aangedaan. Hierop wordt bepaalt wie de eerste drager van de bollentrui wordt. Wordt dit een vluchter, of zal er een renner vanuit een op hol geslagen peloton hier als eerste bovenkomen? De wind zal het koersverloop bepalen.

Op een kleine vijftien kilometer van de aankomst ligt de bonussprint, waar drie, twee en één seconden voor het algemeen klassement te verdienen zijn. Hierna trekken de renners noordwaarts richting de aankomstlijn. De laatste kilometer in Fontenay gaat over een brede en rechte lijn.

Favorieten

favorieten etappe 01