De opmars van Jumbo

Hoe de ploeg 's werelds beste team werd

De glorietijden van Rabobank lijken inmiddels in een ver verleden te liggen. De Hollandse ploeg bevond zich in een negatieve spiraal na het terugtrekken van geletruidrager Michael Rasmussen in de Tour van 2007. Nadat de bank de stekker uit de ploeg trok, moest het in 2013 vanaf het begin beginnen. Onder aanvoering van teameigenaar Richard Plugge groeide de ploeg uit tot waar het nu staat; aan de top van de wielerwereld.

2013 - De Tour van ‘Bau en Lau’

In het seizoen 2013 startte de ploeg als Blanco Pro Cycling, met kopmannen Gesink, Mollema, Vanmarcke en Boom. Met de eindwinst van Tom-Jelte Slagter in de Tour Down Under begon het seizoen goed, maar buiten de tweede plaats van Sep Vanmarcke in Roubaix gebeurde er in het voorjaar weinig spannends. In de aanloop naar de Tour werd Belkin als nieuwe hoofdsponsor aangekondigd, waarna men vol goede moed richting de Tour trok. De Franse ronde werd de ronde van ‘Bau en Lau’, de twee Nederlandse klimmers die zich in de eerste fase van de koers uitvoerig lieten zien. Uiteindelijk eindigde Mollema als 6e in de eindstand. In het najaar waren er met de ritzege van Mollema in de Vuelta en de overwinning van Gesink in de GP de Québec nog enkele lichtpuntjes.

5 belangrijkste prestaties in 2013:

Eindwinst Tour Down Under (Slagter)

Winst GP de Québec (Gesink)

Ritwinst etappe 17 Vuelta a España (Mollema)

Eindwinst Ronde van Luxemburg (Martens)

6e plek Tour de France (Mollema)

2014 – Nederlandse glorie in de Tour

De selectie van de ploeg lijkt in 2014 veel op die van 2013. Qua kopmanschap waren er eigenlijk geen verschuivingen. Met de renners van het jaar ervoor probeerde de ploeg dit jaar haar prestaties te verbeteren. In het voorjaar lukte dit nog niet optimaal, al was de ritwinst van Kelderman in Parijs – Nice een mooie opsteker. Diezelfde Kelderman reed in de Giro naar een zeer knappe 7e eindnotering, maar het feest binnen de ploeg was pas echt compleet in de Tour de France. In de verregende kasseienrit pakte Lars Boom de eerste Nederlandse overwinning sinds Pieter Weening in 2005. Aan het eind van de Tour stonden Ten Dam en Mollema gezamenlijk in de top tien, op plek negen en tien.

5 belangrijkste prestaties in 2014:

Ritwinst etappe 5 Tour de France (Boom)

Eindwinst Race of Norway (Kruijswijk)

Winst World Ports Classic (Bos)

7e plek Giro d’Italia (Kelderman)

9e en 10e plek Tour de France (Ten Dam & Mollema)

2015 – De tranen van Merijn Zeeman

In de winter richting 2015 onderging de ploeg een gedaantewisseling. Belkin trok de stekker uit de ploeg en LottoNL en Jumbo stapte in. Ook op het gebied van renners waren er meerdere verschuivingen. Zo was er het vertrek van Mollema, Boom, Bos en Clement. Aan de andere kant trok de ploeg George Bennett aan, evenals Mike Teunissen. In het voorjaar lieten de kopmannen zich regelmatig zien, met vooral Sep Vanmarcke in een hoofdrol. Tot overwinningen leidde dit niet. Daar moest de ploeg op wachten tot begin mei, toen Hofland de tweede rit van de Tour of Yorkshire won. Vervolgens liet Kruijswijk in de Giro zien dat het einde van zijn groei nog lang niet in zicht was, met zijn 7e plaats en prachtprestaties in de bergritten. In de Tour beleefde de ploeg een moment om niet te vergeten. Waar half Nederland de hoop op klassementsrenner Gesink was verloren, reed de Nederlander een fantastische eerste bergrit naar La Pierre Saint Martin, waar hij tussen de allerbeste klimmers ter wereld vierde werd achter Froome, Porte en Quintana. Deze prestaties zorgde bij trainer Merijn Zeeman voor tranen bij Merijn Zeeman, die ontzettend meeleefde met zijn pupil. Gesink zou die Tour de France uiteindelijk eindigen op een fantastische zesde plek, één positie boven ex-ploeggenoot Mollema. In de Vuelta mocht de ploeg overigens opnieuw juichen. Ditmaal met een ritzege van Bert-Jan Lindeman, die na een lange ontsnapping een bergrit won. Het was duidelijk dat LottoNL – Jumbo een weg omhoog was ingeslagen in 2015.

5 belangrijkste prestaties in 2015:

6e plek Tour de France (Gesink)

7e plek Giro d’Italia (Kruijswijk)

Ritwinst etappe 7 Vuelta a España (Lindeman)

Tijdritwinst Eneco Tour (Van Emden)

Ritwinst etappe 2 Tour of Yorkshire (Hofland)

2016 – De verschrikkelijke sneeuwmuur

Na het succesvolle en beloftevolle jaar 2015 wil LottoNL – Jumbo die stijgende lijn voortzetten in 2016. In de winter versterkt de ploeg zich met Primoz Roglic en Dylan Groenewegen, hopende hiermee toekomstige wereldtoppers binnen te hengelen. Dit pakt in beide gevallen goed uit, want Groenewegen wint door het gehele seizoen maar liefst elf overwinningen. Ook Roglic begint indrukwekkend, met onder meer een tijdritzege in de Giro. Het absolute hoogtepunt van dit seizoen was het optreden in de Ronde van Italië. In het voorlaatste weekend nam Steven Kruijswijk overtuigend de leiding in het algemeen klassement. In de slotweek leek de klimmer onverwoestbaar en leefde heel Nederland toe naar de Giro-zege. In etappe 19 verloor Kruijswijk echter de macht over het stuur in een afdaling, waarmee hij zijn roze trui definitief verloor. Het was een tragische gebeurtenis, al kan de ploeg achteraf terugkijken op een geslaagd optreden in Italië. In de Tour kon de ploeg vervolgens weinig potten breken, maar in de Vuelta eindigde Bennett als tiende en won Gesink een mooie bergetappe.

5 belangrijkste prestaties 2016:

4e plek en 5 dagen roze trui Giro d’Italia (Kruijswijk)

Tijdritwinst etappe 9 Giro d’Italia (Roglic)

11 overwinningen in het seizoen (Groenewegen)

Ritwinst etappe 14 Vuelta a España (Gesink)

10e plek Vuelta a España (Bennett)

2017 – Winst in Parijs!

De prestaties van aanwinsten Groenewegen en Roglic in 2016 zorgde ervoor dat er geen extra kwaliteitsinjectie nodig was in 2017, al was het vertrek van Vanmarcke en Kelderman natuurlijk niet fijn. In 2017 gingen Roglic en Groenewegen op dezelfde voet verder als een jaar eerder. Beide renners groeiden in 2017 langzaamaan uit tot wereldtoppers. Roglic deed dat door onder meer te imponeren in kleine rondes van één week en een zware bergrit over de Galibier in de Tour de winnen. Groenewegen pikte op zijn beurt ook her en der zijn overwinningen mee, maar zijn absolute hoogtepunt was de sprintoverwinning op de Champs-Élysées in Parijs.

5 belangrijkste prestaties 2017:

Ritwinst etappe 17 Tour de France (Roglic)

Ritwinst etappe 21 Tour de France (Groenewegen)

2 ritwinsten Ronde van het Baskenland (Roglic)

Eindwinst Tour of California (Bennett)

Tijdritwinst etappe 21 Giro d’Italia (Van Emden)

2018 – Bevestiging van talent

In 2018 lijkt de gehele ploeg mee te groeien met het niveau van hun kopman. Roglic, Groenewegen en Kruijswijk zijn de grote kopmannen van de ploeg, maar ook andere renners weten goed uit te verf te komen. Toch zorgden de kopmannen uiteraard voor de beste prestaties van de ploeg. In het voorjaar was vooral Primoz Roglic de gevierde man, met eindwinst in de Rondes van het Baskenland en Romandië. In de Tour de France werd vooral uitgekeken na Groenewegen, die na diens sprintzege in Parijs in 2017 nu tot het rijtje topsprinters behoort. Deze status maakte hij waar met 2 ritzeges. Wat misschien nog wel belangrijker voor de ploeg was, is de prestatie die Roglic in de Tour leverde. De Sloveen liet zien dat hij in grote rondes van hetzelfde niveau is dan in rondes van één week. Hij won de laatste bergetappe en verloor pas in de slottijdrit zijn podiumplek aan concurrent Dumoulin. Achter Roglic eindigde Kruijswijk, die indruk maakte in de Tour, als vijfde. Diezelfde Kruijswijk startte vervolgens als kopman in de Vuelta, waar hij knap vierde werd.

 5 belangrijkste prestaties 2018:

4e plek Tour de France (Roglic)

3 ritwinsten Tour de France (Groenewegen(2) & Roglic)

4e plek Vuelta a España (Kruijswijk)

Eindwinst Ronde van het Baskenland (Roglic)

Eindwinst Ronde van Romandië (Roglic)

2019 – Definitief op het hoogste schavot

Na het stoppen van LottoNL als sponsor, stapte Visma in bij de Nederlandse ploeg, dat vanaf 2019 door het leven ging als Team Jumbo – Visma. Met versterkingen Tony Martin en Laurens De Plus werd de formatie flink versterkt in de breedte. Na jaren van droogte in de voorjaarsklassiekers gaf de ploeg met het binnenhalen van Wout Van Aert aan dat het ook ambities heeft op dat gebied. Toch waren de prestaties in de grote rondes met kopmannen Roglic en Kruijswijk opnieuw het toppunt van de ploeg. In de Giro startte Roglic als topfavoriet, na een voortreffelijk voorjaar met onder meer winst in Tirreno – Adriatico. De Sloveen pakte al snel het roze, maar liep averij op in de slotweek. Desalniettemin eindigde Roglic als derde en pakte daarmee zijn eerste podiumplek in een grote ronde. In de Vuelta zou Roglic uiteindelijk zijn revanche nemen. De Spaanse rittenkoers schreef hij na enige dominantie op zijn naam, wat hem uiteindelijk de nummer één positie zou opleveren in de eindstand van de World Tour.

In de Ronde van Frankrijk van vorig jaar steeg de ploeg tot grote hoogte. In de openingsetappe waren alle ogen gericht op Dylan Groenewegen, maar na diens valpartij was het Mike Teunissen die verrassend de ritwinst en het geel pakte. In de dag erna stond de ultieme beproeving voor wielerploegen op het programma; de ploegentijdrit. Jumbo – Visma heerste en degradeerde de concurrent. Het betekende een mijlpaal voor de ploeg en de gehele staf. In het restant van de eerste week wonnen ook Groenewegen en Van Aert hun etappe, waarna de teller na 10 dagen al op 4 overwinningen stond. In het vervolg van de Tour stond alles in het teken van klassementskopman Steven Kruijswijk. En met succes, want de Nederlander stond in Parijs op het podium als nummer drie van het eindklassement.

5 belangrijkste prestaties 2019:

Eindwinst Vuelta a España (Roglic)

3e plek Tour de France (Kruijswijk)

3e plek Giro d’Italia (Roglic)

Winst ploegentijdrit Tour de France

9 ritoverwinningen in grote rondes

2020 – Als topfavorieten naar de Tour

Na de indrukwekkende prestaties van de kopmannen in 2019, werd de ploeg al snel de gedoodverfde uitdager van Team Ineos genoemd voor de Tour van 2020. Dit gebeurde vooral na de komst van Tom Dumoulin bij Jumbo – Visma, die samen met Roglic en Kruijswijk als kopman zou afreizen naar de Tour. Toen er eenmaal gefietst werd dit jaar, was er nog weinig van de klasse van Jumbo – Visma te zien, op de inmiddels gebruikelijke ritoverwinningen in het voorjaar van sprinter Groenewegen. Na de corona-break kwam de ploeg echter als aller beste uit de bus. Het geloof in de potentie van Wout Van Aert betaalde zich uit met de ongelofelijke zeges in Strade Bianche en Milaan Sanremo, waarme de ploeg voor het eerst sinds de tijd na Rabobank weer een monument wist te winnen. In de aanloop richting de Tour kwam ook de klimploeg van Jumbo – Visma sterk voor de dag. In de Tour de l’Ain begeleide het team hun kopman Roglic ogenschijnlijk eenvoudig naar de winst en ook in de Dauphiné was de ploeg in opperbeste vorm. In het slotweekend kwamen kopmannen Roglic en Kruijswijk echter lelijk ten val, waardoor Kruijswijk de Tour moet missen en Roglic in de aanloop moet herstellen. Wel boekte Van Aert, Roglic en supertalent Sepp Kuss een etappezege in de Dauphiné.

 5 belangrijkste prestaties 2020 (tot dusver):

Winst Milaan Sanremo (Van Aert)

Winst Strade Bianche (Van Aert)

Eindwinst Tour de l’Ain (Roglic)

3 ritwinsten in Critérium du Dauphiné (Van Aert, Roglic, Kuss)

2e plek in Ronde van Lombardije (Bennett)