De mooiste wielerdata van 2021

Het wielerseizoen is her en der al begonnen, maar begint voor menigeen pas écht op de laatste zaterdag van februari. Dan staat het openingsweekend in Vlaanderen op het programma, wat voor velen de start van een wielerjaar vol prachtige momenten betekent. Wielervisie zet de 15 data op een rij waar het meest naar uitgekeken wordt.


01. Omloop Het Nieuwsblad
Zaterdag 27 februari
De dag waarop trouwe wielerfans elke winter weer wachten is de dag waarop het klassieke voorjaar wordt afgetrapt. Dit jaar is dat op zaterdag 27 februari, de dag waarop de Omloop Het Nieuwsblad wordt verreden. De eerste Vlaamse klassieker zal ook dit jaar weer de verlangens van menigeen vervullen. Net als de voorbije edities kan de koers op een sterk deelnemersveld rekenen en zal dat veld opnieuw ‘de oude finale’ van de Ronde van Vlaanderen aandoen. Dat betekent dat de koers bepaalt gaat worden op de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Kortom, een prachtige manier om het wielerjaar 2021 te starten.


02. Strade Bianche
Zaterdag 6 maart
Pas in 2007 werd de Italiaanse voorjaarsklassieker Strade Bianche voor het eerst verreden. Sindsdien heeft de koers een status opgebouwd waar menig koers jaloers op is. Dit heeft de Strade Bianche vooral te danken aan haar eigen karakter, dat wordt bepaalt door de onverharde wegen met korte venijnige hellingen en natuurlijk de prachtige finish op het Piazza del Campo in Siena. Vooral de witte wegen, een vrije vertaling van de naam van de koers, zorgen voor het unieke karakter van de koers. Daarnaast kan de Toscaanse klassieker al edities lang rekenen op een oersterk deelnemersveld, met zowel klimmers als sterke sprinters en pure klassiekerspecialisten die allen kans maken op de zege in Siena.


03. Milano Sanremo
Zaterdag 20 maart
Hoewel de aanloop van Milano Sanremo tergend lang kan duren en het grootste gedeelte van de koers vreselijk saai kan zijn, belooft ook dit jaar de finale weer een van de grootste spektakelstukken van het wielerjaar 2021 op te gaan leveren. Al enkele edities op rij wachten de beste renners ter wereld tot op de Poggio di Sanremo met het openbreken van de koers. Het gevolg hiervan is telkens weer een intense finale met een technische afdaling en enkele vlakke laatste kilometers waar elke tactische beslissing het verschil kan zijn tussen winst en verlies. Vorig jaar won Van Aert, het jaar daarvoor was het de beurt aan Alaphilippe. Welke topper voegt zich toe aan dit rijtje, of eindigt het eerste monument van 2021 weer eens in een massasprint?


04. Ronde van Vlaanderen
Zondag 4 april
Op Eerste Paasdag staat de Hoogmis van het Vlaamse wielrennen op het programma. De Ronde van Vlaanderen vormt het sluitstuk en de climax van een serie Vlaamse kasseienklassiekers. Na onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Prijs en Gent – Wevelgem zullen de topfavorieten voor ‘Vlaanderens Mooiste’ bekend zijn en zal er met smacht uitgekeken worden naar de start van dit tweede wielermonument van 2021. Wordt het opnieuw een koningsduel tussen Van Aert en Van der Poel, of kan Sagan weer eens hoge ogen gooien? Wordt de koers opengebroken op de Taaienberg, of wachten de renners tot de laatste beklimming van de Oude Kwaremont? Niemand die het weet.


05. Paris – Roubaix
Zondag 11 april 
Nadat de ‘Hel van het Noorden’ in 2020 werd afgelast, staat hij voor 2021 weer op het programma. Veel wielervolgers, maar ook renners zelf, hebben deze koers gemist. Een jaar zonder Parijs – Roubaix voelt als onvoltooid, mede door de grootheid van deze koers. De slecht kasseien van Noord-Frankrijk, de open wegen, de kans op valpartijen en lekke banden, de sprint op het Velódrome en de eeuwige roem die voor het oprapen ligt. Het zijn de factoren die Parijs – Roubaix zonder twijfel tot de mooiste en grootste eendagskoers maken in de wielrennerij. Dit jaar zal de koers ook in Nederland meer aandacht krijgen dan normaal. Dit heeft te maken met het debuut in de wedstrijd van Van der Poel, die direct bij zijn eerste deelname de grote topfavoriet is.


06. Amstel Gold Race
Zondag 18 april
Net als Parijs – Roubaix werd ook de Amstel Gold Race in 2020 niet verreden. Het is voor de Nederlandse wielersport daarom een verademing dat de koers in 2021 weer op de kalender staat. Maar dat feit alleen is niet de grootste reden om uit te kijken naar deze wedstrijd. De Amstel Gold Race is sinds de parcourswijzigingen van enkele jaren geleden namelijk een koers geworden waar met reikhalzend naar uit kan kijken. Het aanpassen van de laatste omloop, waardoor de Cauberg niet meer de enige bepalende factor is, zorgt voor een open koers waar meerdere scenario’s mogelijk zijn. De klassieker is hiermee in ere hersteld en al enkele jaren weer één van de boeiendste wedstrijden op de kalender.


07. Liège – Bastogne – Liège
Zondag 25 april
Evenals de Amstel Gold Race is het parcours van Luik – Bastenaken – Luik ook onlangs aangepast. De finish ligt al enkele jaren niet meer na de oplopende strook in Ans, maar in hartje Luik. Dit zorgt ervoor dat de heuvelspecialisten al eerder hun troeven uit moeten spelen. De voorbije edities zorgden ervoor dat zij op de Roche-aux-Faucons hun kaarten op tafel gooiden, met een spannende finale als gevolg. Enig nadeel hiervan is dat de renners waarschijnlijk ook dit jaar weer wachten op deze laatste beklimming van de koers. Dat terwijl er op de Redoute weinig oorlog wordt gemaakt. Desalniettemin zal Luik – Bastenaken – Luik altijd weer een koers blijven om naar uit te kijken, al is het maar om de status van de wedstrijd.


08. Monte Zoncolan
Vrijdag 22 mei
Nadat de voorjaarsklassiekers zijn verreden maakt de wielerwereld zich klaar voor de grote rondes. De eerste van de drie is zoals gebruikelijk de Ronde van Italië. Ook dit jaar belooft de Giro weer een spektakelstuk te gaan worden. Het hoogtepunt in de drieweekse is de etappe naar de Monte Zoncolan. De beklimming wordt samen met de Angliru in Spanje gezien als de zwaarste van Europa. Niet geheel onterecht, gezien de statistieken: een kleine elf kilometer aan gemiddeld 11,5 procent. Alleen de beste klimmers uit de Giro zullen hier boven komen drijven en kunnen daarmee voor een ommekeer gaan zorgen in de strijd om de roze trui. In 2018 werd de Zoncolan voor het laatst beklommen, met latere eindwinnaar Froome als triomfant.


09. Tignes
Zondag 4 juli
Voor veel Tourvolgers staat de geplande etappe naar Tignes in 2019 nog op het netvlies gebrand. Het skioord bereikten de renners nooit, nadat de koers werd stilgelegd wegens sneeuw- en modderstromen. Dit jaar krijgt Tignes een herkansing in de Tour aan het einde van de eerste week. De beklimming naar de top zal een eerste confrontatie zijn tussen de beste klimmers in de Tour, aangezien het de eerste aankomst bergop is in de Franse rittenkoers. Na een eerste week waarin verschillen zijn gemaakt in de heuvelritten en in de tijdrit, zal de Alpenrit naar Tignes de verhoudingen definitief weergeven.


10. Tijdrit Libourne – Saint-Émillion
Zaterdag 17 juli 
Of hij net zoveel teweeg gaat brengen als in de Tour van 2020 kunnen we niet beloven. Wel zal er dankzij het spektakelstuk van vorig jaar flink uitgekeken worden naar de laatste zaterdag van de Ronde van Frankrijk, waar er dus opnieuw een tijdrit op het menu staat. De chronorace stuurt de renners over een parcours tussen Libourne en Saint-Émillion, even buiten Bordeaux. De tijdrit is ruim dertig kilometer lang en gaat over licht glooiende wegen. Daarmee is de chronorace lang en lastig genoeg om opnieuw voor een climax te kunnen zorgen in de grootste wielerwedstrijd ter wereld.


11. Olympische wegrit
Zaterdag 24 juli
Slechts één week na de Tour staat er voor sommige renners de belangrijkste afspraak in vier jaar tijd op het programma. Al kunnen we in dit geval beter zeggen dat het de belangrijkste afspraak in vijf jaar tijd is, aangezien de Olympische Spelen in 2020 geen doorgang vonden. Op zaterdag 24 juli staat de wegrit in Tokio op het programma. Het voert de renners over een parcours rondom Mount Fuji. De koers rondom de vulkaan is zwaar genoeg om er een feest voor de klimmers van te maken. De landenteams zullen hun beste klimmers en heuvelspecialisten bombarderen tot kopman van de nationale selectie, in een poging om Van Avermaet op te volgen. De laatste lange beklimming van het parcours is de Mount Mikuni, waarvan de top op dertig kilometer van de aankomst op het Fuji autoracecircuit ligt.


12. Olympische tijdrit
Woensdag 28 juli
Waar de klimmers zich focussen op de wegrit in Japan, zullen de tijdrijders hun pijlen richten op de Olympische tijdrit. Het is voor de specialisten een unieke kans om de grootste overwinning uit hun carrière te boeken. De namen van de eerdere winnaars van het goud liegen er dan ook niet om. Michael Rogers en Bradley Wiggins wonnen beide eenmaal deze Olympische titel, terwijl Viacheslav Ekimov en Fabian Cancellara dit tweemaal deden. Of de titel in 2021 ook daadwerkelijk naar een tijdritspecialist gaat is nog maar de vraag, aangezien het parcours vrijwel nergens vlak is. De renners leggen tweemaal een heuvelachtig parcours af, waarbij het verdelen van de krachten belangrijker is dan het ontwikkelen van pure snelheid.


13. Lagos de Covadonga
Dinsdag 1 september
De Ronde van Spanje staat jaar in jaar uit garant voor spectaculaire aankomsten bergop. Of ze nu kort en steil, of lang en regelmatig zijn, de strijd die jaarlijks geleverd wordt is vaak fenomenaal. De mooiste en meest geliefde Vuelta-beklimming is zonder twijfel de Lagos de Covadonga, welke dit jaar ook in het parcours is opgenomen. De beklimming brengt de renners naar de top waar twee gletsjermeren liggen. Waar de omgeving van deze col adembenemend is, is het koersverloop hierop dat meestal ook. De berg werd voor het eerst aangedaan in 1983 en is sindsdien een á twee keer per drie edities aanwezig in de Vuelta. De onregelmatigheid van de beklimming zorgt vaak voor een mooie strijd. In de komende editie van de Ronde van Spanje is het een van de laatste mogelijkheden voor klimmers om het verschil te maken, wat er voor zorgt dat spektakel is gegarandeerd.


14. WK wegrit in Vlaanderen
Zondag 26 september
Op zondag 26 september staat de apotheose van het WK op het programma. De wegrit voor de mannen wordt dan verreden, wat dit jaar een speciale aangelegenheid lijkt. De wereldkampioenschappen worden namelijk in Vlaanderen verreden. De wegwedstrijd van Antwerp naar Leuven stuurt de renners over maar liefst 42 korte hellingen. Een deel hiervan gaat zelfs over kasseien. Het lijkt er dus op dat het WK een typisch Vlaams tintje gaat krijgen, met ook een dergelijk koersverloop. Wachten tot de laatste omloop lijkt uitgesloten, waarmee alleen de sterkste klassiekerspecialisten boven komen drijven. Wordt het een ultieme strijd tussen Van der Poel en Van Aert, of komen we voor een heuse verrassing te staan?


15. Il Lombardia
Zaterdag 9 oktober
Met uitzondering van het vorige jaar, wordt het klassieke wielerjaar steevast afgesloten met de Ronde van Lombardije. Ook dit jaar is dat het geval, waar de ‘Koers van de vallende bladeren’ ook weer in de herfst wordt verreden en dus echt tussen de vallende bladeren plaatsvindt. Over eventuele favorieten valt zo ver van te voren weinig te zeggen, omdat het nog maar de vraag is welke topklimmers en heuvelspecialisten er aan de start staan. Feit is wel, dat Il Lombardia garant staat voor een spectaculair koersverloop waarin alleen de beste deelnemers overleven tot in de finale. Hoewel dit monument het einde van het wielerseizoen zal zijn, is het een waardig afscheid van het wielerjaar 2021.