Nieuwe shirts, de eerste Ethiopiër ooit in de Tour en zeer bijzondere knechten. Het zijn slechts een paar van de opvallende zaken in de komende Ronde van Frankrijk. Wielervisie zette twaalf opmerkelijke verschijningen in de Tour van 2016 op een rij.

1 De eerste Ethiopiër ooit in de Tour

Foto: Georges Ménager

Foto: Georges Ménager

Lampre – Merida behoort misschien wel niet meer tot de topploegen uit het peloton, maar toch heeft de Italiaanse ploeg met Tsgabu Grmay een bijzondere renner binnen het team. Grmay is namelijk de eerste Ethiopiër ooit die de Ronde van Frankrijk gaat rijden. De klimmer reed ook al de Rondes van Italië en Spanje als eerste renner uit het Afrikaanse land.

 

2 Een bijzondere trekpleister in Normandië

Foto: Miquel Fabre

Foto: Miquel Fabre

De start van de Ronde van Frankrijk dit jaar is een bijzondere. De Tour wordt namelijk op gang geschoten vlak voor Mont Saint-Michel, een waanzinnig mooi eilandje in een grote baai aan de monding van de Couesnon met daarop een middeleeuwse abdij. Bij hoogwater is het een echt eiland, terwijl de abdij bij laagwater over land bereikbaar is. Mont Saint-Michel wordt na de Eiffeltoren de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk genoemd.

 

3 Verdwaalde Belg met een grote K

Foto: Team Katusha

Foto: Team Katusha

Waar is toch die Belg gebleven, die jaar in jaar uit met de betere omhoog fietste in de Ronde van Frankrijk? Bij Team Katusha. Jurgen Van den Broeck komt sinds dit jaar uit voor de Russische ploeg en mag in het shirt met de grote K weer eens de Tour de France betwisten. Van 2010 tot en met 2012 reed Van den Broeck drie keer achtereenvolgend naar een plaats bij de beste tien in de Franse rittenkoers, maar sindsdien lijkt het alsmaar slechter te gaan met de carrière van de Belg. Bij Katusha krijgt hij dit jaar de kans om zich weer eens te laten zien.

 

4 Lest best?

Foto: brassynn/Flickr

Foto: brassynn/Flickr

Sponsors zijn van uiterst belang in de wielersport, zo weet ook het Zwitserse IAM Cycling. Daarvan trekt de sponsor aan het eind van dit seizoen de stekker uit de ploeg, wat inhoudt dat de formatie ophoudt te bestaan. Dat wil niet zeggen dat de renners hiervan ‘voor spek en bonen’ rond zullen rijden. Integendeel. Alle renners van deze ploeg moeten namelijk op zoek naar een nieuwe formatie en zullen zich in de Tour de France dus in de kijker willen rijden. Staat er tête de la course in beeld? Dan zie je vast een renner van IAM Cycling!

 

5 De beste knechten ooit?

Foto: Filip Bossuyt/Flickr

Foto: Filip Bossuyt/Flickr

Je zult maar Fabio Aru heten en Vincenzo Nibali als knecht hebben. Of je zult maar Nairo Quintana heten en Alejandro Valverde als knecht hebben. Dat klinkt absurd, maar toch is het zo. Bij Astana is Aru de Tourkopman en rijdt Nibali rond met het oog op dagsuccessen en het bijstaan van zijn landgenoot. Bij Movistar is Quintana de Tourkopman en rijdt Valverde rond met het oog op dagsuccessen en het bijstaan van zijn ploeggenoot. De reden hiervoor is dat zij beide de Giro al hebben gereden en hun ogen hebben gericht op de Olympische Spelen in Rio. Maar of zij ook daadwerkelijk hun ziel uit hun lijf rijden voor hun kopman is nog maar de vraag. Vedettes blijven nu eenmaal vedettes.

 

6 Het houdt niet op, niet vanzelf

Foto: Jeroen Boumans

Foto: Jeroen Boumans

Hoe zou het toch zijn; een Tour de France zonder Thomas Voeckler? Vraag het uzelf maar af, want lang gaat dat niet meer duren. Voeckler is inmiddels alweer 37 jaren oud en zijn dagen als wielrenner beginnen dus te tellen. Maar voor het zover is rijdt de opvallende Fransman dit jaar in ieder geval nog zijn thuisronde. Met het trekken van gekke bekken zal Voeckler verschillende keren uw beeldbuis inschieten. De Franse regie heeft er namelijk een handje van om ‘de man van de 1001 gezichten’ in elke etappe minstens één keer in beeld te brengen.

 

7 Op naar nummer 15

Foto: brassynn/Flickr

Foto: brassynn/Flickr

Inmiddels begint Adam Hansen een vaste waarde te worden in de lijstjes met opmerkelijke en opvallende verschijningen in de grote rondes. De Australiër begint op zaterdag 2 juli aan zijn (schrik niet) vijftiende grote ronde op rij. Al deze grote rondes reed hij uit, wat een absoluut record is. Hoe lang hij met deze reeks doorgaat is nog niet bekend, maar vast staat dat dit een prestatie is die keer op keer respect verdiend.

 

8 Lau is er nog altijd!

Foto: Cor Vos/Team Giant - Alpecin

Foto: Cor Vos/Team Giant – Alpecin

Tussen het rijtje opvallende verschijningen hoort Laurens Ten Dam meer dan thuis. De Nederlander rijdt al jarenlang rond in de Ronde van Frankrijk en zorgt altijd voor opmerkelijke momenten. In de afgelopen winter stapte hij over van LottoNL – Jumbo naar Giant – Alpecin. Bij de Duitse ploeg kreeg hij de mogelijkheid om in California te gaan wonen, waar hij een bestaan als wielrenner en levensgenieter perfect kan combineren. Dus voor degene die Ten Dam dit jaar nog niet hebben gezien: vrees niet, Lau is er nog altijd!

 

9 Dé berg is in de buurt

Bij ‘dé berg’ denkt men natuurlijk al snel aan L’Alpe d’Huez. In dit geval bedoelen we met ‘dé berg’ echter de Mont Blanc. De hoogste berg van Europa vormt namelijk het decor van de Alpenritten in de slotweek. In drie bergetappes hebben de renners verschillende keren uitzicht op de top van de Witte Berg. De achttiende etappe (klimtijdrit naar Megève), negentiende etappe (bergrit naar Saint-Gervais Mont Blanc) en twintigste etappe (bergrit naar Morzine) worden verreden rondom de Mont Blanc.

 

10 De helden uit Eritrea 

Foto: Georges Ménager

Foto: Georges Ménager

Een van de populairste renners uit de Tour de France van vorig jaar was natuurlijk Daniel Teklehaimanot. De Eritreeër zorgde ervoor dat het wielergekke Afrikaanse land op zijn kop stond toen hij in de bolletjestrui reed. Dit jaar krijgt Teklehaimanot gezelschap van landgenot Natnael Berhane, die al jaren geldt als een groot klimtalent. Eritrea kan zich opmaken voor een nieuw avontuur in de Tour de France. Net als vorig jaar zullen de bioscoopzalen in het land propvol zitten met enthousiaste supporters en ook in Frankrijk zullen zij aanwezig zijn.

 

11 Levend standbeeld

Vasil Kiryienka

Je kent het wel: Je staat op een groot plein in een grote stad en je ziet een standbeeld. Althans, dat denk je. Het blijkt een man of vrouw te zijn die zich voordoet als een standbeeld en zo nu en dan ineens een beweging maakt. In het Tourpeloton rijdt een renner die na zijn wielercarrière zomaar een carrière als levend standbeeld kan beginnen. Vasil Kiryienka verroert namelijk geen krimp wanneer hij op kop van het peloton rijdt en dat zal hij namens Sky dan ook vaak doen. De Wit-Rus kan als geen ander kilometerslang op kop van het peloton sleuren zonder daarbij ook maar één keer van blik te veranderen.

 

12 Vreemde shirts!

Foto: Cor Vos/Team Giant - Alpecin

Foto: Cor Vos/Team Giant – Alpecin

Waar vorig jaar drie teams in een gewijzigd shirt rondreden in de Tour, wordt dat dit jaar gedaan door twee ploegen. Team Giant – Alpecin en Orica zullen in een aangepast tenue starten in de Ronde van Frankrijk. Giant – Alpecin, de ploeg van Tom Dumoulin, heeft het zwart en wit met elkaar omgewisseld, waarmee de ploeg een fris uiterlijk wil creëren dat staat voor een nieuwe start. Orica daarentegen heeft een nieuwe hoofdsponsor erbij gekregen. GreenEDGE verdwijnt uit de naam van de ploeg en BikeExchange komt hiervoor in de plaats. Hierdoor is ook het shirt van de Australische ploeg veranderd.

Foto: Orica BikeExchange

Foto: Orica BikeExchange