titel tourmagazine

Special

De 12 beste kasseienvreters in de Ronde van Vlaanderen

Beeld: VISITFLANDERS/Flickr

Zondag is het eindelijk zover; tijd voor de Ronde van Vlaanderen. ‘Vlaanderens mooiste’, zoals de koers ook wel wordt genoemd, beloofd weer een waar spektakel te gaan worden. Maar wie zijn de renners waar u rekening mee moet houden tijdens deze koers? Wielervisie zette de twaalf beste kasseienrenners van dit moment op de startlijst van ‘de Ronde’ op een rij. Deze lijst is samengesteld aan de hand van de ranglijst ‘kasseien’ van het onderdeel Rennervisie.


12 Tom Boonen

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

Als drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen behoort Tom Boonen tot de grote kasseienrenners uit de rijke historie van de wielersport. Toch is Vlaming al een tijd niet meer dé Boonen die we kennen van pakweg tien jaar geleden. De jaren beginnen te tellen voor de ex-wereldkampioen, die in de laatste twee jaar geen grote overwinning meer boekte in de Vlaamse wedstrijden. Dit jaar lijkt zijn vorm weldegelijk in orde te zijn, maar is dit genoeg om nog één keer alles uit de kast te halen in ‘de Ronde’?


11 Tiesj Benoot

Foto: Ronde de l'Isard/Flickr

Foto: Ronde de l’Isard/Flickr

De opvolger van Tom Boonen lijkt al klaar te staan in de persoon van Tiesj Benoot. Op basis van zijn prestaties in de laatste twee jaren is de jongeling van Lotto Soudal zijn ervaren landgenoot al voorbij gestreefd. Benoot geldt als één van de grootste talenten op de kasseien. Met zijn leeftijd van 22 jaar heeft hij nog genoeg tijd om progressie te boeken en de absolute wereldtop te bereiken. Vorig jaar werd de jonge Benoot zeer verrassend vijfde in de Ronde van Vlaanderen. Dit seizoen werd hij derde in de Omloop het Nieuwsblad en eindigde hij als zevende in de E3 Harelbeke.


10 Stijn Vandenbergh

Foto: brassynn/Flickr

Foto: brassynn/Flickr

De 31-jarige Stijn Vandenbergh is al jaren van vaste waarde in het Vlaamse voorjaar. De Etixx – Quick Step-renner rijdt in menig koers kilometerslang op kop in dienst van zijn ploeg en legt de concurrentie steevast op de pijnbank. Hardrijden lijkt dan ook de enige optie voor Vandenbergh, die daardoor in de afgelopen jaren een rol speelde in meerdere finales. Zo werd hij vorig jaar vierde in zowel de Omloop het Nieuwsblad als in Gent – Wevelgem. Het zwakke punt van de Belg is zijn eindschot. Wil Vandenbergh winnen in Vlaanderen, dan zal hij solo aan moeten komen.


9 Lars Boom

Foto: hans905/Flickr

Foto: hans905/Flickr

Als hardrijder en veldrijder voelt Lars Boom zich als geen ander thuis op de lastige kasseienstroken en –hellingen. De Nederlander is de laatste jaren een vaste deelnemer in menig finale in het Vlaamse voorjaar geworden. In het vorige seizoen speelde de Astana-kopman een belangrijke rol in de finales van de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix, waar Boom zevende en vierde werd. Wanneer het regent en de kasseien glad zijn kan de 30-jarige Boom gebruik maken van zijn veldrijderscapaciteiten en lijkt hij onklopbaar.


8 Geraint Thomas

Foto: Brendan Ryan/Flickr

Foto: Brendan Ryan/Flickr

In 2016 richt Geraint Thomas zich volledig op de rittenkoersen, zo meldde hij voorafgaand aan dit seizoen. De enige kasseienkoers die hij dit jaar betwist is de Ronde van Vlaanderen. Dankzij zijn resultaten van de afgelopen jaren behoort hij nog altijd tot de betere kasseienrenners van dit moment. Vorig jaar won hij met E3 Harelbeke zijn enige Vlaamse semiklassieker. Ook werd hij derde in de loodzware Gent – Wevelgem van 2015. Ook in 2014 boekte de inmiddels 29-jarige Welshman enkele mooie ereplaatsen in de Vlaamse koersen. We hebben hem dit seizoen nog niet op de Belgische wegen gezien, maar wie weet maakt hij de spreuk ‘ik kwam, ik zag, ik overwon’ waar in Vlaanderen.


7 Zdenek Stybar

Foto: Adam Bowie/Flickr

Foto: Adam Bowie/Flickr

De inmiddels derde renner van de eliteploeg Etixx – Quick Step in deze lijst is Zdenek Stybar. De Tsjech staat inmiddels hoog in de pikorde van de Belgische formatie, waar hij vaak als kopman wordt uitgespeeld. Deze status heeft hij mede te danken aan zijn sterke prestaties in de voorgaande jaren. Zo werd de 30-jarige Stybar vorig seizoen tweede in E3 Harelbeke, negende in ‘de Ronde’ en tweede in Parijs – Roubaix. Dit jaar wil het in het Vlaamse voorjaar bij zowel Stybar als Etixx – Quick Step nog niet lukken. Een vijftiende plek in E3 Harelbeke is zijn beste resultaat op de Vlaamse wegen in dit seizoen.


6 Fabian Cancellara

Foto: ef2204/Flickr

Foto: ef2204/Flickr

Hij is terug van weggeweest en tevens aanwezig voor de laatste keer; Fabian Cancellara. De ervaren Zwitser zet na dit seizoen een punt achter zijn actieve wielercarrière en wil nog één keer uithalen in de wedstrijden die hem het meeste liggen. De Vlaamse koersen zijn toevalligerwijs wedstrijden waarin zijn capaciteiten het best naar voren komen. Een explosief vermogen, een grote inhoud, kracht op de kasseien, een krachtig eindschot na ruim 250 kilometer en natuurlijk het vermogen om lang hard te kunnen fietsen. Dat alles is wat Fabian Cancellara heeft en wat nodig is om bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen te winnen. Zo won ‘de beer uit Bern’ al drie keer ‘de Ronde’ en drie keer Parijs – Roubaix. Ook de E3 won hij al drie keer. Dit jaar lijkt de 35-jarige kopman van Trek – Segafredo weer in de vorm van zijn betere jaren, dus dat beloofd wat voor komende zondag.


5 Alexander Kristoff

Foto: Norwegian Seafood Council/Flickr

Foto: Norwegian Seafood Council/Flickr

De winnaar van de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen is natuurlijk Alexander Kristoff. De 28-jarige Noor behoort mede dankzij die zege bij de wereldtop in de kasseienkoersen. Vorig jaar speelde hij ondanks knappe noteringen een bijrol in de klassiekers voorafgaand aan ‘de Hoogmis’, waarna hij vanaf de Driedaagse de Panne – Koksijde over zijn topvorm te beschikken waarmee hij de winst pakte. Ook dit seizoen reed Kristoff onopvallend in E3 – Harelbeke en Gent – Wevelgem, waar hij enigszins tegenviel. Dit zette de Katusha-renner dit jaar opnieuw recht in de Driedaagse de Panne, al was het net iets minder overtuigend dan een jaar eerder.


4 Sep Vanmarcke

Foto: Flowizm .../Flickr

Foto: Flowizm …/Flickr

Al enkele jaren behoort Sep Vanmarcke tot de wereldtop in de kasseienkoersen. Overal waar de LottoNL – Jumbo-kopman in Vlaanderen start is hij één van de favorieten. De 27-jarige Vlaming werd in 2013 voor de Nederlandse ploeg al tweede in Parijs – Roubaix, waarna hij in 2014 derde werd in de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar startte hij sterk in het openingsweekend en reed hij goed rond in de E3 (vijfde) en de zware editie van Gent – Wevelgem (zesde). In ‘de Ronde’ en Parijs – Roubaix viel hij vervolgens tegen, waarna hij dit seizoen voor een andere opzet koos en het openingsweekend aan zich voorbij liet gaan. Dit resulteerde in een sterk optreden in E3 Harelbeke (achtste) en een tweede plaats in Gent – Wevelgem, waarmee Vanmarcke zijn wereldklasse opnieuw aantoonde.


3 Greg van Avermaet

Foto: BMC Racing Team

Foto: BMC Racing Team

De beste Vlaamse kasseienrenner van dit moment is Greg van Avermaet. Al jaren laat de BMC-coureur met zijn aanvallende stijl mooie prestaties zien in de kasseienkoersen, al won hij er tot dit jaar nooit. Wel eindigde de 30-jarige renner al tweemaal op het podium in de Ronde van Vlaanderen (tweede in 2014 en derde in 2015) en werd hij vorig jaar derde in Parijs – Roubaix. Dit seizoen is Van Avermaet een andere koerstactiek toe gaan passen. De Vlaming probeert minder aan te vallen en meer te profiteren van zijn concurrenten, wat hem direct de zege in de Omloop het Nieuwsblad opleverde. In Dwars door Vlaanderen leek hij opnieuw op weg naar de zege, nadat hij solo de aankomstlaan opdraaide, waar hij vervolgens werd overrompeld door het sprintende peloton.


2 Niki Terpstra

Foto: Nathalie05/Flickr

Foto: Nathalie05/Flickr

Nederlands beste kasseienrenner is natuurlijk Niki Terpstra. De Etixx – Quick Step renner won in 2014 Parijs – Roubaix, nadat hij een groot gedeelte van de finale als knecht diende voor Tom Boonen. De 31-jarige Nederlandse kampioen reed vervolgens weg in de slotfase terwijl de favorieten elkaar aankeken. Zo boekte Terpstra zijn grootste overwinning uit zijn carrière. Maar ook in de overige kasseienkoersen speelde de Nederlander de laatste jaren een belangrijke rol, de ene keer als knecht en de andere keer als kopman. Al twee maal won Terpstra Dwars door Vlaanderen en vorig jaar werd hij achter Kristoff tweede in de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar kwam Terpstra niet één keer in winnende positie te rijden en zat er voor hem niets anders op dan de achtervolging namens Etixx – Quick Step meerdere malen te leiden. Met zijn vorm lijkt het wel goed te zitten, gezien hij met zijn hardrijderscapaciteiten vrijwel in zijn eentje Van Avermaet terughaalde in de finale van Dwars door Vlaanderen.


1 Peter Sagan

Foto: Sean Rowe/Flickr

Foto: Sean Rowe/Flickr

De beste renner in de kasseienkoersen van dit moment is zonder twijfel Peter Sagan. In de voorgaande jaren behoorde hij telkens tot de beste renners in de Vlaamse wedstrijden en ook dit jaar is de Slowaakse wereldkampioen in topvorm. In elke koers waarin hij startte speelde de Tinkoff-kopman een hoofdrol en zette hij de finale in gang. Zo zat hij in de beslissende vlucht in de Omloop het Nieuwsblad, waar hij in de sprint verslagen werd door Greg van Avermaet. In de E3 Harelbeke toonde hij zich opnieuw één van de sterkste op de kasseienhellingen en sprong hij samen met Michal Kwiatkowski weg om vervolgens opnieuw tweede te worden. In Gent – Wevelgem zette Sagan opnieuw de beslissende vlucht op gang en sprong hij op de Kemmelberg weg met Sep Vanmarcke en Fabian Cancellara, om in de sprint eindelijk zijn eerste overwinning in de regenboogtrui te boeken. De manier waarop Sagan dit seizoen de Vlaamse heuvels oprijdt doet concluderen dat hij niet alleen op basis van zijn prestaties in de laatste jaren, maar ook op basis van kwaliteiten de allerbeste kasseienvreter van dit moment is.


Klik hier voor de top 100 kasseienrenners van dit moment (Rennervisie).

 

  1. of course like your website however you have to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality then again I will definitely come again again.

  2. Muito bom mesmo, parabens pela iniciativa e pela coluna!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén