En dan is het ineens maandag. Tijd om terug te blikken. Tijd voor een column. Maar waarover? Er is veel te veel gebeurd. De geweldige ritwinst van Bert-Jan Lindeman op vrijdag, het zoveelste motorvoertuig dat een wedstrijd beïnvloedt op zaterdag en de fenomenale etappeoverwinning van Tom Dumoulin op zondag.

Vrijdagavond wist ik het zeker: ‘ik ga een column schrijven over Bert-Jan!’ Als rasaanvaller over vlakke Hollandse wegen wint ‘ie zomaar een bergetappe in de Ronde van Spanje. Een wonderbaarlijke prestatie. Maar dat moet, helaas voor hem, net gebeuren op de dag dat Schippers naar goud sprint op het WK atletiek. Een nog indrukwekkendere prestatie, waardoor Bert-Jan niet de aandacht kreeg die hij verdiende. Met een column zou ik hem die aandacht kunnen geven. Een ideaal onderwerp om over te schrijven dus.

Maar toen gebeurde er op zaterdag voor de gevoelsmatig duizendste keer dit seizoen een ongeval met een motor of auto tijdens de koers. Ditmaal was het Peter Sagan die omver gereden werd en vervolgens woest om zich heen sloeg. Opnieuw een interessant onderwerp om over te schrijven.

En dan is het zondag en is daar opeens die maffe Tom Dumoulin. De tijdrijder die Chris Froome en Joaquim Rodríguez vernederde op een steile aankomst bergop. Een wonderlijke prestatie die al het voorgaande doet vergeten.

Sagan riep de organisatoren zelf al op om veranderingen door te voeren wat betreft de organisatie omtrent motorvoertuigen. Mooi, dan hoef ik dat niet meer te doen. En ja, hoe mooi Bert-Jans zege ook was, hij kan helaas niet tippen aan die van onze Dumoulin. Dus Tom, deze is voor jou:

‘Je bent een topper. Je bent geweldig. Je hebt iets gedaan wat al jaren niet meer is gebeurd. Je versloeg de Tourwinnaar in een rechtstreeks duel op een monsterlijke beklimming. Je hebt iets losgemaakt in Nederland. Je bent het onderwerp van het maandagmorgengesprek bij de baas geworden. Je bent de meest populaire wielrenner op het internet. Je hebt ons laten juichen. Je hebt ons laten springen. Je hebt onze monden wijd open laten vallen. Je hebt ons trots gemaakt. Je hebt ons laten nadenken over wat er nog meer mogelijk is. Je hebt sommigen zelfs laten dromen over de Tour. En bovenal: je hebt heel veel mensen gelukkig gemaakt. Dankjewel.’

Sorry Bert-Jan, volgende keer beter.

Beeld: Aarón Cardenas/Flickr


Klik hier voor meer columns