Het wereldkampioenschap in Richmond leverde een prachtig schouwspel op. De hele week werd er geweldig gestreden om de titels, met de mannenwedstrijd als ultieme hoogtepunt. Na een koers om vingers bij af te likken soleerde de meest getalenteerde renner uit de sport naar de wereldtitel. In de persoon van Peter Sagan kreeg het WK de kampioen die het verdiende. Kan het nog mooier?

Ja, het kan nóg mooier. Peter Sagan werd niet alleen wereldkampioen, hij ontpopte zich tot boegbeeld van de sport en een wereldverbeteraar. In niet-te-verstaan-Engels waarschuwde hij ons voor de problemen in de wereld, alsof hij zojuist de Miss-Universe-verkiezing had gewonnen. Voordat hij zijn regenboogtrui op ging halen en complimentjes in ontvangst wilde nemen bracht hij eerst de wereldproblemen onder de aandacht. Kan het nog mooier?

Ja, het kan nóg mooier. De 25-jarige Peter Sagan heeft al zo’n zeventig profzeges achter zijn naam staan. Maar nog belangrijker: hij is al zo’n tweehonderdduizendmiljoenmiljard keer tweede geworden. In de Tour van dit jaar werd hij maar liefst vijf keer tweede, wat een totaal van twaalf maakt in drie jaar tijd. Het leverde de nodige kritiek op aan het adres van The Tourminator’. Maar ook aan zijn overstap naar de ploeg van dictator Tinkov zaten een aantal haken en ogen. Van Sagan werd niets minder dan een klassiekerzege verwacht. Maar die kwam er niet. De altijd-meer-aandacht-willende-opperbaas van Sagan dreigde het salaris van de Slowaak in te korten. Zondagavond sloeg Sagan keihard terug. In slechts twee luttele kilometers reed hij weg van de kritiek die hij te verwerken kreeg. Hij liet het allemaal achter zich in zijn zegetocht naar goud. Nu krijgt hij weer de aandacht en roem die hij verdient. Kan het nog mooier?

Ja, het kan nóg mooier. Het maakt niet uit welk parcours de Tourorganisatie in gedachte heeft; Peter Sagan start in minimaal de helft van de etappes als topfavoriet. Of het nou kasseien, heuvels, massasprints, sprints bergop, sprints bergaf, prologen of zelfs etappes in het middengebergte zijn. Sagan kan het allemaal. En niet alleen in de Tour, ook in de rest van het seizoen. Het komende jaar start Sagan in alle klassiekers in de regenboogtrui als topfavoriet. Hij kan ze allemaal winnen. Van Milaan – San Remo tot Parijs – Roubaix tot de Amstel Gold Race. Waar hij start, is hij favoriet. Dat betekent dat we eindelijk een wereldkampioen hebben die het hele jaar in beeld rijdt. Kan het nog mooier?

Ja, het kan nóg mooier. Sagan kan niet alleen hard fietsen, hij kan alles met een fiets. En met alles bedoel ik ook echt alles. Sagan kan dalen als geen ander, met zijn hele lichaam tussen zadel en stuur. Sagan kan wheely’s, waarmee hij soms zelfs over de streep komt. Sagan kan sturen als geen ander. Sagan kan tot stilstand komen bovenop een auto. Sagan kan zelfs de afwas doen vanaf de fiets. En daarnaast blinkt hij ook nog eens uit in tal van overwinningsgebaren en verliezersgebaren. Op z’n zachtst gezegd is Peter Sagan een opvallend figuur in de wielersport. En laat nou net dat soort personen de meest populaire zijn, kijkend naar Christiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic en Usain Bolt. Het zijn sporters waar kleine kinderen naar op kijken, waar aandacht aan geschonken wordt, waar sponsors voor aangetrokken worden, waar geld in omgaat. En laat dat nou net het punt zijn waar de UCI zich (te veel) mee bezighoudt het laatste jaar. De sport moet groter, mooier, beter en vooral: er moet meer geld in omgaan. Wat dat betreft heeft de UCI aan Sagan de best mogelijke vaandeldrager van de sport. Kan het nog mooier?

Nee, mooier dan dit wordt het niet. De regenboogtrui is geen geschenk aan Peter Sagan, Peter Sagan is een geschenk aan de regenboogtrui.

Beeld: Sean Rowe/Flickr

 


Lees hier eerdere columns