Ik was nog niet geboren. Ik was nog niet eens in zicht. Er waren nog geen plannen voor mij. Ik bestond kortweg nog niet. En hoewel ik inmiddels met mijn 24 jaar nog niet zo oud ben, is 1989 op sportgebied toch al heel lang geleden. Zesentwintig jaar om precies te zijn.

Het jaar 1989 staat te boek als het jaar van de val van de Berlijnse muur. Maar ook van de eerste uitzending van Samson en Gert, de oprichting van GroenLinks, de beëdiging van George Bush sr., de Hillsborougramp in Liverpool en de laatste aflevering van de Fabeltjeskrant.

Op het voor mij interessante wielergebied staat 1989 bekend als het jaar van de acht seconden van Lemond, die met dat verschil de Tour won ten opzichte van Laurent Fignon. Diezelfde Lemond wordt in dat jaar ook wereldkampioen. De Vuelta, toen nog startend in eind april, werd gewonnen door Pedro Delgado, terwijl de Giro een prooi werd voor Fignon.

Maar nog belangrijker en tot vanochtend nog geheel onbekend voor mij; 1989 was tot 2015 het laatste jaar dat er in alle drie de grote rondes minstens één Nederlander in de top tien eindigde. In de Ronde van Spanje werd Luc Suykerbuyk tiende, in de Ronde van Italië eindigde Eric Breukink als vierde en de Ronde van Frankrijk kende met Gert-Jan Theunisse (vierde) en Steven Rooks (zevende) twee Nederlanders in de top tien.

26 jaar later

En nu, zesentwintig jaar later, gebeurde het eindelijk weer. Voor het eerst sinds 1989 eindigden er in elke grote ronde minstens één Nederlander in de top tien. In de Giro d’Italia was er de wederopstanding van Kruijswijk, die na veel blessureleed terugkeerde met een zevende plaats in een ronde waarin hij in de eerste week nog veel tijdsverlies opliep. In de Tour de France kwam Robert Gesink met een zesde plaats ijzersterk terug uit een periode vol zware tegenslagen op zowel sportief als privégebied, met de constante Bauke Mollema op een zevende plaats achter hem.

In de Vuelta a España zouden we geen Nederlander in de top tien te zien krijgen, zo dacht men vooraf. Op het laatste moment haakte Laurens Ten Dam af en stond er namens Nederland geen top tien-kandidaat aan de start. Maar niets bleek minder waar. Tom Dumoulin bezorgde ons een ronde om van te smullen, met een zesde plaats in het eindklassement tot gevolg. Met zijn twee ritzeges en enkele dagen in de rode trui daarbij is dit dan ook direct volgens velen de mooiste ronde en Nederlandse prestatie van het seizoen. En die eer verdient de jonge Dumoulin dan ook. Dankzij hem speelt Nederland weer mee in alle grote rondes.

Maar er is meer. Neem Niki Terpstra en Lars Boom, wereldtoppers in de Vlaamse klassiekers. Neem Moreno Hofland, Wouter Wippert en Danny van Poppel, toptalenten in de sprint. Neem Bert-Jan Lindeman en Maarten Tjallingi, rasaanvallers met een uitstekend koersgevoel. Neem Tom Jelte Slagter en Wout Poels, echte winnaars in heuvelachtige wedstrijden. Neem Wilco Kelderman en Jos van Emden, toptijdrijders waarvan Kelderman ook nog eens een klimtalent is. Met al deze toppers behaalde Nederland in 2015 maar liefst 25 top tien noteringen in World Tour koersen tot nu toe, waarvan vijf podiumplaatsen. Daarbovenop komen nog eens tien ritoverwinningen op World Tour niveau. Kortom: Nederland is op alle fronten vertegenwoordigt in de hoogste regionen van de wielersport.

Toekomst

En er ligt nog zoveel moois in het verschiet. Aanstormende toptalenten als Sam Oomen, Mathieu van der Poel, Dylan Groenewegen, Steven Lammertink en nog veel meer zullen ons de komende tijd vermaken met hun kunsten op de fiets. Ik ga er niet vanuit dat deze generatie die van de jaren ’80 gaat overtreffen, maar dat we elke week weer kunnen genieten van topprestaties van Nederlandse wielrenners staat vast. Wat mij betreft een heerlijk vooruitzicht.

Maar het seizoen 2015 is nog niet ten einde. Er staan nog een aantal belangrijke koersen op het programma. Met ook weer Nederlanders die en belangrijke rol gaan spelen in deze wedstrijden. Zo is Tom Dumoulin één van de topfavorieten voor de mondiale titelstrijd op de tijdrit, kunnen Niki Terpstra en Lars Boom uitstekend uit de voeten op het parcours van het WK en worden Bauke Mollema, Robert Gesink en Tom Jelte Slagter in staat geacht mee te doen om de het podium in de Ronde van Lombardije.

Heerlijk toch?

Beeld: Steve Selwood/Flickr