Column du Tour

Dagelijkse terugblik op de ritten

Etappe 1: Bedorven kers op een mislukte taart

Nadat het peloton zich veilig door de heuvelzone had gemanoeuvreerd leek het gevaar achter de rug. De jury zorgde echter voor een bedorven kers op een mislukte taart. Het zorgde voor een massale valpartij met grotere gevolgen dan de voorgaande glijpartijen. Was het toeval dat dit gebeurde na de boog van de drie kilometer? Nee.

Op dag één van de Tour waren de wegen rondom Nice spekglad. In de heuvelzone was het niet te doen voor de renners om een veilige koers te rijden. Onder leiding van Jumbo – Visma en vooral Tony Martin werd de wedstrijd geneutraliseerd. Bij Astana vonden ze dit blijkbaar niet nodig, maar na het ‘verkeersbord-koppen’ van kopman Lopez waren ook de blauwhemden overtuigd.

Op de vlakke wegen richting Nice konden de renners weer vrij en veilig koersen, totdat de jury besloot om ook maatregelen te nemen. Zij kwam met de maatregel om de tijdsklok te laten stoppen op drie kilometer van de finish, zodat sprinters en klassementsrenners elkaar niet zouden hinderen in de laatste drieduizend meters.

Op het eerste gehoor klinkt dit als een goed idee, maar dat is het niet. Het is een ondoordacht, stom, lomp en belachelijk idee. Als je de klok op 3 kilometer van de meet stop zet, weet je zeker dat de klassementsmannen hun benen vanaf dat moment stilhouden, samen met hun knechten. Daardoor krijg je een wisselwerking in het peloton, waarbij de ene helft hun benen stilhoudt en de andere helft snelheid behoudt en zelfs verhoogd. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en veroorzaakte de massale valpartij net na de boog van de drie kilometer.

Oliedom was de beslissing van de jury dus, met meerdere botbreuken tot gevolg. Het lijkt erop dat deze beslissing genomen werd onder druk van renners en ploegleiders, die vonden dat er gereageerd moest worden op de situatie. Iets dat wel vaker lijkt te gebeuren in de wielersport.

Al met al was er maar weinig te beleven op sportief gebied in de eerste etappe. De laatste twee kilometers was het enige boeiende gedeelte van de rit waar de koers weer centraal stond. Het leverde met Kristoff een meer dan prachtige winnaar op, met de wereldkampioen op twee en de Nederlander Cees Bol op drie. Aan de sprint van Sam Bennett, die snel moest gaan zitten, was te zien dat het peloton op dag één al flink geleden had. Op naar dag twee, waar het peloton de zuidelijke Alpen in trekt. De klassementsmannen moeten attent zijn en zullen voor het eerst in deze Tour aan de bak moeten in de laatste drie kilometer van een etappe. Gelukkig maar.