Blikvangers

7 opmerkelijke verschijningen in de Tour

ALEJANDRO VALVERDE

De enige 40-plusser aan de start in de komende Tour is Alejandro Valverde. De oud-wereldkampioen is dus flink op leeftijd, maar behoort nog altijd tot de top van de wielerwereld. De absolute kampioenenstatus is Valverde inmiddels verloren aan zijn jongere collega’s, maar nog steeds presteert de Spanjaard bovengemiddeld. De jarenlange Movistar-kopman zal in de komende Tour opnieuw zijn benen laten spreken als hij op zoek gaat naar één of meerdere ritzeges. Klassementsambities heeft de ervaren klimmer en heuvelspecialist niet meer, maar honger naar dagsucces des te meer.

JULIAN ALAPHILIPPE

Na de Tour van 2019 heeft Alaphilippe definitief de heldenstatus veroverd in Frankrijk. De aanvallende allrounder won een etappe, reed het grootste gedeelte van de Tour in het geel en gaf de leiding in het klassement pas weg in de voorlaatste bergetappe. Alaphilippe deed dit alles met emotie, maar ook met een lach op zijn gezicht. In de komende editie wil de kopman van Deceuninck QuickStep het publiek opnieuw in verroering brengen. De manier waarop hij dat gaat doen is echter nog de vraag. Gaat Alaphilippe voor dagsucces of probeert hij een gooi te doen naar de bollen of misschien zelfs het geel?

TEAM INEOS - GRENADIER

In de komende Ronde van Frankrijk zal Team Ineos niet rondrijden in hun gebruikelijke tenue. De Britse formatie ondergaat een shirt- en naamswijziging. Tijdens de Tour gaat de formatie door het leven als Team Ineos – Grenadier. Op het shirt van de ploeg staat het logo van Grenadier, dat staat voor Ineos Grenadier, de naam van de offroad-wagen die is ontworpen door Ineos-eigenaar Jim Ratcliffe. De naam Grenadier is afkomstig van een Englese pub waarin Ratcliffe het ontwerp van de Land Rover-look-a-like bedacht.

THOMAS DE GENDT

Als er iemand is die veel in beeld rijdt tijdens de Tour, dan is het Thomas De Gendt wel. De Belgische coureur van Lotto Soudal houdt er niet van om middenin een peloton te fietsen. We zien hem dan ook altijd terug bij de beelden achteraan het peloton of helemaal in de kop van het peloton. Maar het liefst bevindt De Gendt zich in de kopgroep. De Vlaming is een aanvaller in hart en nieren en lijkt op zijn best in ontsnappingen in lastige etappes. Het is dan ook niet voor niets dat hij enkele jaren geleden won op de Mont Ventoux en vorig jaar nog in Saint-Étienne.

MADS PEDERSEN

De trui van de wereldkampioen zal ook in de komende Tour de France zichtbaar zijn. De Deense drager Mads Pedersen staat aan het vertrek in Nice met – volgens velen – het mooiste wielershirt dat er bestaat. De Trek-renner won de titel en het bijbehorende shirt vorig jaar september in Yorkshire, waar hij na een zware en natte koers Matteo Trentin achter zich liet in de sprint. In de Ronde van Frankrijk gaat Pedersen op zoek naar dagsucces, al zal hij door zijn opvallende trui niet onopgemerkt mee kunnen sluipen in ontsnappingen.

ISRAEL START-UP NATION

Het team Israel Start-Up Nation is misschien een wat ‘vreemde eend in de bijt’. De formatie uit Israel neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Tour de France, maar komt niet geheel vanuit het niets. In 2015 werd de Israëlische ploeg, met Peter Sagan als ambassadeur, opgericht met als doel een opleidingsploeg te worden voor jonge Israëlische, Slowaakse en Poolse renners. Sindsdien groeide de ploeg steeds verder, met als eerste hoogtepunt deelname aan de Giro van 2018, die ook nog eens in Israël van start ging. Guy Niv en Guy Sagiv waren destijds de eerste Israëlische deelnemers aan een grote ronde.

Het volgende hoogtepunt beleeft de ploeg op dit moment. Dit jaar rijdt de formatie voor het eerst rond met een World Tour-licentie, overgenomen van het gestopte Katusha. Als gevolg daarvan beleeft de ploeg binnenkort haar volgende hoogtepunt, als het voor de eerste maal van start gaat in de Tour de France. Guy Niv zal deelnemen als de eerste Tourdeelnemer van zijn land. Op het gebied van kwaliteit moet de ploeg het in de komende Ronde van Frankrijk vooral hebben van klimmer Daniel Martin, sprinter Rudy Barbier en hardrijder Nils Politt.

WOUT VAN AERT

De beste renner na de corona-break was zonder twijfel Wout Van Aert. De Belgische allrounder won de Italiaanse topkoersen Strade Bianche en Milaan Sanremo. Een combinatie die tot op heden enkel door wereldtoppers Julian Alaphilippe en Michal Kwiatkowski werd gewonnen. Het toont aan dat Van Aert geweldig is teruggekomen na zijn val in de Tourtijdrit van vorig jaar. De Belg lijkt de grootste uitdager van Sagan te zijn voor het groen, maar bij Jumbo – Visma hebben ze andere plannen. Van Aert moet de ploeg helpen om de Tour te winnen. Zijn rol daarin voerde hij in de Dauphiné alvast met verve uit, terwijl hij ook nog een etappe wist te winnen.