Het Astana van Alexandre Vinokourov zal dit seizoen met één absolute kopman van start gaan in de Ronde van Frankrijk. Dat is natuurlijk Jakob Fuglsang, die zijn beste jaren uit zijn carrière lijkt te kennen. De Deen krijgt een sterk gezelschap om zich heen met onder hen enkele sterke klimmers, rittenkaper en een sprinter.

Astana werd in 2006 in het leven geroepen en reed sindsdien tien keer de Tour de France. De Kazachse formatie wist met Alberto Contador in 2009 en Vincenzo Nibali in 2014 al twee keer de Franse ronde te winnen. Daarnaast boekte het in totaal al negen ritzeges en won het één keer het ploegenklassement.

Tourselectie

De belangrijkste renner van Astana tijdens de komende Tour de France is Jakob Fuglsang. De Deense klimmer boekte de laatste jaren veel progressie in het klimwerk en won vorig jaar op overtuigende wijze het Critérium du Dauphiné. Ook vorig jaar werd hij uitgespeeld in de Ronde van Frankrijk, maar na een valpartij en blessureleed kon hij zijn klassementsambities voor een jaar opzij schuiven. Dit jaar keert de Deen terug met een brede selectie om zich heen.

In het hooggebergte kan Fugslang rekenen op steun van landgenoot Jesper Hansen, de Est Tanel Kangert en de Spanjaarden Omar Fraile en Luis Leon Sanchez. De twee Spaanse renners kennen een goed seizoen en worden in staat geacht om een etappe te kunnen winnen. Datzelfde geldt voor Michael Valgren, die dit jaar al de Omloop Het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race won. Hiernaast staat ook sprinter  Magnus Cort op de startlijst namens Astana. Hiernaast staat ook hardrijder Dmitriy Gruzdev op se selectielijst.

Rennersstatistieken:

head rennervisie statistiekenAstana

kl = klimmen, tt = tijdrijden, he = heuvels, ka = kasseien, ex = explosief, sp = sprinten, gem = gemiddeld