Tien jaar geleden won Alberto Contador voor het eerst de Ronde van Frankrijk. In de jaren daarna won hij alle drie de grote rondes meerdere keren en toonde zich zo de beste klassementsrenner van het afgelopen decennium. De laatste jaren lijkt de Spanjaard wat in explosiviteit af te nemen, waardoor hij steeds vaker alles of niets moet spelen om te kunnen winnen. Het gevolg hiervan is vaak een spectaculair wedstrijdverloop.

In de laatste tien jaren won Contador twee keer de Tour, drie keer de Vuelta en twee keer de Giro. Daarnaast zijn er door zijn clenbuterol-affaire ook nog eens zijn eindzeges in de Tour van 2010 en Giro van 2011. Met recht kan dus gezegd worden dat ‘El Pistolero’ de beste klassementsrenner van de afgelopen tijd is. Toch is zijn laatste grote ronde-overwinning, de Giro van 2015, alweer een tijdje geleden. Toch boekt de tegenwoordige kopman van Trek Segafredo nog steeds de nodige mooie overwinningen en ereplaatsen.

De scherpte die hij bergop had in zijn hoogtijdagen lijkt Contador niet meer te hebben. Daar legt de inmiddels 34-jarige klimmer zich echter niet bij neer. De kopman van Trek gaat altijd tot het uiterste om zelfs vanuit geslagen positie proberen te winnen. Dat deed hij ook in de vorige Ronde van Spanje, waar hij in de korte etappe naar Formigal al vroeg voor de aanval koos. Nairo Quintana sloop met hem mee terwijl Chris Froome zonder ploegmaats achterbleef. Deze aanval leidde uiteindelijk tot de eindwinst van Quintana.

In de voorbije twee edities van Parijs – Nice wist Contador beide keren de boel op stelten te zetten in de slotetappes. Vroeg in de rit viel hij aan, om vervolgens de leider in verlegenheid te brengen. Zijn aanval lukte telkens, al kwam hij na een bloedstollende etappe telkens net te kort. Zo werd hij in 2016 tweede op slechts vier seconden van Sky-kopman Geraint Thomas en werd hij dit jaar tweede op maar twee seconden van een andere Sky-kopman; Sergio Henao.

Zijn manier van levert Contador veel krediet op van het wielerpubliek. De Spanjaard durft alles of niets te spelen en zorgt hierdoor vaak voor een interessante en spannende koers. Contador kan door zijn ervaring een koers perfect lezen en weet waar hij zijn concurrenten aan kan vallen.

In de komende Ronde van Frankrijk liggen er ook kansen voor Alberto Contador. Met behulp van meesterknechten Bauke Mollema en Jarlinson Pantano kan hij zomaar uit het niets een ogenschijnlijk eenvoudige bergetappe omtoveren tot een sleuteletappe. Neem bijvoorbeeld etappe dertien van de komende Tour de France; een Pyreneeënrit van slechts 101 kilometer met drie cols van de eerste categorie. Dat zijn de etappes waar Contador alles of niets durft te spelen en zo de Tour een volledig nieuwe twist kan geven. Maar ook in etappes door het middengebergte, zoals etappe vijftien door het Central Massif, kan Contador op een goede dag de boel op zijn kop zetten. Het is daarom voor de liefhebbers te hopen dat de Spanjaard op enige achterstand staat in deze etappes, waardoor hij de Tour de France een extra dimensie kan geven, iets wat de laatste jaren niet vaak meer gebeurde.