Er zijn dit seizoen maar weinig renners zo succesvol geweest als Jakob Fuglsang. De Deense renner presteerde tot op heden in 2019 beter dan ooit. Namens Astana gaat de 34-jarige krachtpatser als absolute kopman en tevens een van de grote favorieten van start in de Tour de France, waarin alles mogelijk lijkt voor de Deen.    

In februari won Fuglsang al het eindklassement van de Ruta del Sol. Het bleek een voorteken van een succesvol voorjaar, met winst in de monumentale klassieker Luik – Bastenaken – Luik als absoluut hoogtepunt. Onlangs in juni won Fuglsang ook nog eens het Critérium du Dauphiné, de belangrijkste voorbereidingskoers richting de Ronde van Frankrijk. Hiermee onderstreepte de Astana-kopman nog maar eens zijn constant hoge niveau van dit seizoen.

‘’Alles valt op zijn plek dit jaar’’, reageerde Fuglsang in het flashinterview na afloop van de Dauphiné. ‘’Mijn seizoen is fantastisch, maar het kan nog mooier worden. Ik ben in de vorm van mijn leven. Dat maakt alles zoveel makkelijker. Ik kijk uit naar de Ronde van Frankrijk en ben op de goede weg’’, aldus de ex-mountainbiker.

Duels met Alaphilippe

In de voorjaarsklassiekers van dit jaar vocht Fuglsang prachtige duels uit met Julian Alaphilippe; de enige renner die zich dit seizoen succesvoller mag noemen dan de Deen. De eerste confrontatie was in de Strade Bianche, waar de twee een duel uitvochten in de straten van Siena, met de Fransman als winnaar. De twee heuvelspecialisten kwamen elkaar opnieuw tegen in de Amstel Gold Race, waar zij de plekken één en twee voor het pakken hadden. Door het pokerspel dat Fuglsang durfde te spelen, bleek Mathieu van der Poel uiteindelijk de lachende derde, terwijl de Deen genoegen moest nemen met plek drie.

© Wikimedia Commons

In de Waalse Pijl was Fuglsang vervolgens de enige die het topfavoriet Alaphilippe lastig kon maken. Op de flanken van de Muur van Huy moest de Deen echter zijn meerdere erkennen aan zijn concurrent. In het monument Luik – Bastenaken – Luik waren de verhoudingen door elkaar geschud. Alaphilippe had een slechte dag en zo was het aan Fuglsang om zijn succesvolle voorjaar in stijl af te ronden. De 34-jarige geweldenaar deed dit vervolgens in stijl, door iedereen uit het wiel te rijden in de vernieuwde finale en te soleren naar de winst.

Puike prestaties in klassementen

Naast het hoge niveau in de eendagskoersen wist Fuglsang dit jaar ook puike prestaties af te leveren in vele rittenkoersen. Dat begon al met winst in de Ruta del Sol in februari, waar hij Ion Izagirre en Steven Kruijswijk achter zich liet in het algemeen klassement. Een maandag later liet Fuglsang opnieuw zijn benen spreken in de Tirreno – Adriatico. Hier was hij samen met Adam Yates en Primoz Roglic veruit de beste in koers. Het leverde hem ritwinst op in de koninginnenrit en een derde plaats in het eindklassement.

Ter voorbereiding op de heuvelklassiekers reed Fuglsang begin april de Ronde van het Baskenland, welke hij als vierde beëindigde. Na zijn succesvolle heuvelcampagne nam de Deen wat rust, om zich via een meer dan succesvolle Critérium du Dauphiné voor te bereiden op de Ronde van Frankrijk. In deze voorbereidingskoers bleek hij heer en meester. In de koninginnenrit werd hij tweede en veroverde hij het geel, om deze vervolgens in de slotrit niet meer kwijt te raken. Het toonde nog maar eens aan dat Fuglsang meer dan klaar lijkt te zijn voor de Tour.

Kansen in de Tour

Als een van de weinige klassementsrenners kende Fuglsang op lichamelijk vlak een zorgeloos seizoen. De Deen bleef gespaard van valpartijen en blessures en kon dus zonder zorgen toewerken naar de zomermaanden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Geraint Thomas en Egan Bernal. Daarnaast leek Fugslang ook ongeschonden uit de Dauphiné te komen, terwijl klassementsrenners Adam Yates en Steven Kruijswijk ziek werden na de verregende koninginnenrit.

Het is overigens niet de eerste keer dat Fuglsang als medefavoriet van start gaat in de Tour de France. Ook in 2017 waren de verwachtingen hoog nadat hij voor de eerste keer het Critérium du Dauphiné wist te winnen. Dit jaar lijkt zijn niveau echter nog hoger. Daarnaast is de selectie van Astana volledig om Fuglsang heen gebouwd, dat met behulp van sterke Spaanse klimmers als ploeg durft aan te vallen. Tel hierbij de afwezigheid van wereldtoppers Froome en Dumoulin op en je komt al snel tot de conclusie dat Jakob Fuglsang een van de grotere favorieten is in de Tour de France.