Doe jij al jaren mee met een Tourpoule maar krijg je het nooit voor elkaar om van je vrienden, collega’s of familieleden te winnen? Geen nood! Met deze 8 gouden tips voor je Tourpoule krijg je dit jaar de kans van je leven om eindelijk eens de beste te zijn.

  1. Bestudeer de spelregels van jouw Tourpoule zorgvuldig

Voordat je begint met het kiezen van renners voor jouw lijstje, lees je eerst aandachtig de spelregels door. Telt het eindklassement mee? Zo ja, vul dan een extra klassementsrenner in. En zo kun je jezelf nog meer vragen stellen. Hoe groot is het verschil tussen de etappewinnaar en de overige renners in de top tien? Mag je gebruik maken van reserverenners? Zijn er etappes die dubbel tellen? Zo zijn er nog tal van vragen die jij jezelf vooraf kunt stellen.

  1. Speel op zeker

Vaak wordt er gezegd dat je een Tourpoule wint door de goede verrassingen te kiezen. Dat klopt natuurlijk ook, maar dit moet je nooit overdrijven. Verrassingen in de vorm van extra renners zijn altijd welkom, maar verrassingen in de vorm van het weglaten van toprenners kan dodelijk zijn voor jouw Tourpoule. Wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat André Greipel een slechte Tour gaat rijden, is het verstandig om hem alsnog in je lijst op te nemen. De kans dat je gelijk hebt is namelijk klein, terwijl vrijwel iedereen de Duitser in zijn lijst opneemt.

  1. Bestudeer het parcours zorgvuldig

Een goede afspiegeling van het aantal sprinters tegenover het aantal klimmers zorgt voor een goede lijst. Maar in de Ronde van Frankrijk wordt er meer dan gesprint en geklommen alleen. Zo zijn er in de Tour de France van dit jaar twee tijdritten, waarvan één bergop. Daarnaast zijn er ook nog enkele heuveletappes en ritten voor puncheurs. Zorg dat je op z’n minst een paar renners voor deze etappes in je team hebt zitten.

  1. Namen zeggen niet alles

Jurgen Van den Broeck is natuurlijk een behoorlijke naam in de wielersport. De Belg eindigde namelijk al enkele keren in de top tien van het Tourklassement. Maar pas op, want namen zeggen niet alles. Zo is Van den Broeck al enkele jaren niet meer de renner van weleer. En zo zijn er nog veel meer renners wiens naam groter is dan hun prestaties. Natuurlijk kunnen zij nog altijd punten behalen voor jouw Tourpoule, maar of dat er genoeg zijn is nog maar de vraag.

  1. Houdt rekening met de rol van de renner

In tegenstelling tot het bovengenoemde punt is bijvoorbeeld Rafal Majka een renner met een grote naam én grootse prestaties. De Pool van Tinkoff heeft echter het nadeel dat hij als meesterknecht van Alberto Contador naar de Tour afreist. En omdat knechten nu eenmaal weinig punten halen voor jouw Tourpoule, is het invullen van renners als Majka een behoorlijk grote gok.

  1. Houdt rekening met het seizoen van de renner

Girowinnaar Vincenzo Nibali en de nummer drie uit de Giro Alejandro Valverde starten beide in de komende Ronde van Frankrijk. Grote namen die op de meeste lijstjes van jouw Tourpoule-tegenstanders zullen verschijnen. Maar of zij daadwerkelijk veel punten bijeen zullen fietsen is nog maar de vraag. Samen met vele andere renners komen zij namelijk uit een zware Ronde van Italië en zullen zij dus alles behalve fris aan de Tourstart staan. Daarnaast zijn deze twee vedettes één van de vele renners die met de Olympische Spelen een ander hoofddoel voor ogen hebben in dit seizoen. Houdt dit in je achterhoofd wanneer je jouw lijst samenstelt.

  1. Kies minstens één verrassende renner

In elke Tour de France zijn er enkele renners die ver boven zichzelf uitstijgen en zodoende heel veel punten binnenhalen voor een Tourpoule. Zo was daar vorig jaar bijvoorbeeld Greg Van Avermaet en een jaar eerder Jean-Christophe Péraud. In de komende editie zijn er vrijwel zeker weer een aantal renners die hetzelfde presteren. Zorg daarom dat je altijd één of meerdere verrassingen invult in jouw Tourpoule. Daarmee loop je de kans om een flinke slag te slaan ten opzichte van jouw tegenstanders.

  1. Gebruik Wielervisie als jouw hulpmiddel

Raak niet in paniek wanneer je er niet meer uit komt bij het invullen van jouw Tourpoule. Gebruik in plaats daarvan Wielervisie om alles te weten te komen over de renners in de komende Ronde van Frankrijk. In de vele voorbeschouwingen vind je genoeg informatie die jou verder helpt. Bij de special over alle ploegen en hun renners kun je bovendien zien over welke specialiteiten een renner beschikt. Deze specialiteiten zijn afgeleid van het onderdeel Rennervisie, waarin je precies kunt zien we de beste renners zijn in de verschillende disciplines.